Wat is een sponsorspot?

Een sponsorspot duurt maximaal vijf seconden en is bedoeld om meer bekendheid te geven aan de naam, het handelsmerk, het imago, de activiteiten of de verwezenlijkingen van de sponsor.

Een sponsorspot mag geen korte reclamespot zijn door de levering tegen betaling van goederen en diensten te promoten of elementen te bevatten die aanzetten tot aankoop of consumptie, behalve als het heel duidelijk om de huisslogan van de sponsor gaat.​

De ‘10 verboden’ voor sponsorspots

  1. Roep niet op tot actie. Vermijd ‘kom langs bij’, ‘schrijf nu in voor’, ‘speel nu’, ‘product x vind je bij’, ‘solliciteer via’, ‘zoek op’, ‘check op’, ‘ga naar’. 

  2. Verwijs ook niet naar een actie. Ontwijk ‘straffe kortingen’, ‘bespaar tot x %’, ‘nu doe-het-zelf-weken’ of ‘het zijn solden’.

  3. Profileer niet de kwaliteit van je product of service. Gebruik geen superlatieven als ‘de beste verf’ of ‘de grootste keuze’.

  4. Vermeld geen bestanddelen of ingrediënten indien ze net het verkoopargument van je product zijn. Gebruik geen zinnen als ‘verrijkt met vitamine D’.

  5. Maak geen suggestie over de prijs. Vermeld geen woorden als ‘goedkoop’, ‘goedkoopste’, ‘gratis’, ‘echt niet duur’ en ‘de scherpste prijs’.

  6. Vermeld niet de verschijningsdatum van je product of dienst zoals ‘nu verkrijgbaar’, ‘nu in de bioscoop’, ‘nu in je boekhandel’ en ‘vanaf morgen in jouw speciaalzaak’.

  7. Vernoem niet het effect of de doeltreffendheid na het gebruik van je product of dienst. Zeg niet ‘goed voor je weerstand’, ‘verwijdert alle vlekken’.

  8. Communiceer geen volledig adres met straat- en plaatsnaam zoals ‘op de Leuvensesteenweg in Brussel’ (enkel de plaatsnaam, bv ‘in Brussel’, kan wel).

  9. Verwijs niet naar een specifiek evenement met een expliciete datum, zoals ‘welkom zondag 6 oktober tijdens’en ‘opendeurdag op dd/mm’.

  10. Tot slot: alle inhoudelijke bepalingen voor reclame gelden ook voor sponsoring: spoor niet aan tot haat en geweld, discriminatie, sponsor geen geneesmiddelen op doktersvoorschrift, …

Wat mag wel?

Je mag wel een website of telefoonnummer vermelden, zoals bv ‘kijk op www’, ‘ga naar www’.

Meer weten?

Je kan voor meer informatie terecht op de website van de Vlaamse Regulator voor de Media.

Instructies voor reclame op VRT-radio?