Ook dit voorjaar pakken Eén en Canvas uit met opvallende reeksen, topfictie en enkele nieuwkomers. De perfecte timing om als adverteerder je doelgroep te bereiken.

Eén in 2022

Eén brengt ook in 2022 de Vlaming samen rond verhalen: verhalen om mee te lachen, om samen bij te ontspannen, verhalen die verrassen of meeslepen. Net als vorig jaar gaat het net voor een breed bereik bij jong en oud.

Dit voorjaar brengt het net herkenbare en ontspannende reeksen, zoals het langverwachte vierde en laatste seizoen van ieders favoriete vriendengroep Dertigers. In het nieuwe Junior op zoek naar de liefde neemt de jongste Planckaert-telg ons mee op zijn herkenbare zoektocht naar de liefde en naar zichzelf. Ook in First dates  gaan heel wat Vlamingen op zoek naar een match. In nieuwe afleveringen van Château Planckaert  zwoegt de familie verder aan het kasteel. Heerlijke muziek is er met de liveshow van de MIA's en met het Eurovisiesongfestival. En Otto-Jan Ham opent opnieuw de aula van zijn Campus cup.

Block image

Verhalen die raken en je doen meeleven, ook dat brengt Eén dit voorjaar. In het nieuwe Restaurant Misverstand opent Dieter Coppens samen met acht collega's met jongdementie een restaurant. Kamal Kharmach steekt zijn neus opnieuw in Andermans zaken en probeert acht ondernemingen te helpen. Kristel Verbeke praat in het tweede seizoen van Zorgen voor mama met moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven - want armoede is zoveel meer dan enkel een tekort aan geld. En Tijs Vanneste keert terug met het heerlijke De Kemping, waarin een nieuwe groep van negen langdurig werkloze mensen - naast jongeren ook vijftigplussers - de natste zomer ooit trotseren met hun tijdelijke camping. In het nieuwe We are family  gaat Lidewij Nuitten dit voorjaar op onderzoek naar haar eigen roots en die van anderen.

Block image

Er is ook ruimte voor een lach. Niet enkel in het tweede seizoen van Taboe met Philippe Geubels, maar ook in fictie met het nieuwe seizoen van Loslopend wild. En in het gloednieuwe De jaren 80 voor tieners brengt Steven Van Herreweghe de jaren 80 tot leven voor elf tieners van vandaag, in hun eigen slaapkamer, met de beste verhalen en héél veel beeld.

Heel wat fascinerende en boeiende programma's, ook dat is Eén. Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken gaan in het derde seizoen van Factcheckers  onverminderd door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. Kobe Ilsen gaat in het tweede seizoen van #weetikveel  weer op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen waar we dagelijks mee in aanraking komen, maar eigenlijk bitter weinig over weten. In de driedelige reeks Delphine: mijn verhaal vertelt Delphine van Saksen-Coburg zelf haar fascinerende levensverhaal. En in het gloednieuwe De notaris volgt Phara de Aguirre actieve notarissen en hun cliënten. In intieme gesprekken vertellen ze over wat ze tijdens hun loopbaan meemaken

Block image

Een blik op de wereld, dat geeft Arnout Hauben: hij neemt ons mee op een 900 kilometer lange voettocht in het avontuurlijk  Dwars door de Lage Landen. Hij gaat op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. In het nieuwe Reizen Waes: wereldsteden trekt Tom Waes naar enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld, zoals Caïro (Egypte) en Los Angeles (Verenigde Staten). Cath Luyten logeert in het nieuwe seizoen van Buurman, wat doet u nu? Bij zes fascinerende Vlamingen die hun Belgische bestaan – tijdelijk of definitief - omruilden voor een nieuw leven in het buitenland, zoals Sam Bettens en Ivan Heylen. Luchthaven 24/7 neemt je dan weer mee achter de schermen van Brussels Airport, een van de bedrijvigste luchthavens van Europa. De camera's registreren een jaar lang hoe luchthaven, personeel en passagiers omgaan met de steeds strenger wordende veiligheidsmaatregelen en wijzigende omstandigheden.

Block image

Daarnaast pikt Eén in op wat er leeft. Zo is het in maart tien jaar geleden dat er bij een ongeval met een Belgische bus, op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland, 28 mensen om het leven kwamen. Actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils zoeken voor de intieme reeks Niets gaat over ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel op. Ze staan stil bij het immense verdriet, maar ook bij de verhalen van hoop en troost. Tijs Vanneste stort zich in het nieuwe Meester Tijs (werktitel) opnieuw in de onderwijswereld. Als ex-leerkracht en vader is bij bezorgd over de toekomst van het onderwijs, en gaat hij praten met schooldirecties, leerkrachten en leerlingen.

Block image

Ook sport ontbreekt niet op Eén. Het nieuwe Zij aan zij  duikt in het leven van zeven vrouwelijke topsporters, zoals Nina Derwael en Jolien D'hoore. En Karl Vannieuwkerke haalt naar aanleiding van de 106e Ronde van Vlaanderen zijn Vive le vélo-tafel weer van stal.

De beste Vlaamse fictie, daar staat Eén garant voor. Dit voorjaar geniet je van de meeslepende psychologische thriller Twee zomers, waarin een vriendengroep gechanteerd wordt met beelden van dertig jaar geleden. De reeks heeft een topcast met onder andere Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart en An Miller. In Lost luggage, met Lara Chedraouï in de hoofdrol, moet de half-Marokkaanse agente Samira Laroussa in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem de achtergebleven koffers terugbrengen naar slachtoffers en nabestaanden. Ze begint aan de grootste klus uit haar carrière en botst ze op vooroordelen, trots en verdriet, maar Samira blijft volharden in haar missie om iedereen te helpen. Daarnaast brengt Eén heel wat Vlaamse en internationale films op het kleine scherm, zoals Ferry, over de beginjaren van drugscrimineel Ferry Bouman die we kennen uit Undercover.

Block image

En natuurlijk zijn Dagelijkse kost, Blokken, Iedereen beroemd, het Journaal en het Weer, en Thuis elke avond op post.

Meer informatie over deze programma's is hier te vinden.

Canvas in 2022 - inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen

Canvas brengt dit voorjaar een aantal opmerkelijke human interest reeksen. Het nieuwe jaar wordt ingezet met de vierdelige reeks Sekswerkers, waarin Gilles De Coster en zijn getuigen een inkijk geven in een doorgaans gesloten wereld waar nog veel taboes over bestaan. De tweede reeks van Therapie biedt dan weer een intieme en tegelijk discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, deze keer zowel bekende als onbekende. Hilde Van Mieghem focust in de derde reeks van Als je eens wist op oudermishandeling. In Taxi Joris  praat Joris Hessels met boeiende mensen terwijl hij hen met zijn taxi naar hun bestemming brengt. FC United City Pirates gaat over de gelijknamige voetbalclub die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit.

Block image

Later dit voorjaar volgen nog een aantal straffe documentaire reeksen. In Bariloche vertelt Eric Goens het verhaal van Vlaamse collaborateurs die na de oorlog hun toevlucht zochten in Argentinië. De kinderen van Save belicht het lot van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren ’50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. In De schandvlek van de eeuw: chemische wapens in Syrië  (werktitel) onderzoeken Rudi Vranckx en Inge Vrancken het gebruik van chemische wapens tijdens de burgeroorlog in Syrië: een oorlogsmisdaad die tot op vandaag onbestraft blijft.

Block image

Canvas zet ook in op cultuur. In de aanloop naar de uitreiking van de Ensors  eind januari presenteert Michaël Pas Cinema Canvas, een talkshow over de Vlaamse film en fictie. Begin februari is er de Week van de Vlaamse muziek en tot zo lang lopen De Toots sessies door.  Daarnaast zijn er onder meer de documentaire Pop art (naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het S.M.A.K.) en specials ove  Arno (naar aanleiding van de Week van Vlaamse muziek) en de uitreiking van de allereerste Boon voor literatuur, de nieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken.

Naast sportverslaggeving, met onder meer de Europa League, brengt Canvas ook duiding en achtergrond bij de sport. Na bijna 13 jaar neemt Aster Nzeyimana de fakkel over van Frank Raes als presentator van Extra time, dat meteen ook een nieuw decor krijgt.  Maarten Vangramberen focust in een nieuwe reeks Wereldrecord  op zes Belgische sportprestaties van wereldformaat en houdt ze tegen het licht van de sportwetenschap.

Block image

Canvas biedt ook een uitgelezen selectie internationale fictie en documentaires:

Na afloop van The Handmaid’s Tale volgt op woensdag (vanaf 12/1) de Australische fictiereeks Fires, over de verwoestende bosbranden die het eiland teisterden in 2019-2020. Een heel ander verhaal is Domina, een Brits-Italiaanse reeks over het meedogenloze machtsspel in het oude Rome, bekeken vanuit het perspectief van Livia Drusilla, de vrouw van keizer Augustus. Later volgt Showtrial, een Britse reeks over het proces van een rijke en arrogante  studente die ervan wordt verdacht een minder welstellende medestudente te hebben vermoord.

Block image

Op zaterdag programmeert Canvas de volgende maanden misdaadreeksen met telkens vrouwelijke speurders in een hoofdrol. In de Deense reeks Blinded: Those who Kill probeert Louise Bergstein op het eiland Funen en vijf jaar oude moord op te lossen. In de Britse serie Vigil  (van de makers van Bodyguard en Line of Duty) onderzoekt politiedetective Amy Silva of er een verband is tussen een moord aan boord van een duikboot en een vergane vissersboot. En Katharina Huss is een Zweeds politievrouw met een televisiestamboom: haar moeder Irene Huss was het titelpersonage van de gelijknamige reeks, gebaseerd op de boeken van Helene Tursten. Katharina volgt het voorbeeld van haar moeder en zet haar eerste stappen bij de politie van Göteborg in de nieuwe reeks Huss.

Block image

Topdocumentaires zijn er onder meer op dinsdag: een tweeluik over de sluimerende spanning tussen Israël, Iran en de VSA (The Long War) en een driedelige reeks over Osama Bin Laden (The Inside Story). Op zondag onderzoekt The Secrets to Civilisation hoe grote beschavingen in de loop van de geschiedenis gemaakt en gekraakt werden door veranderingen in de natuur, het klimaat en het landschap. Brian Cox gaat nog enkele stappen verder en neemt ons in Universe mee op reis door de ruimte, van het licht van de zon tot de duisternis van de zwarte gaten.

En natuurlijk kan de Canvas-kijker ook dit voorjaar blijven rekenen op de duidingsprogramma’s, die zorgen voor context en achtergrond bij het nieuws: Terzake, De afspraak, De afspraak op vrijdag en Vranckx. Zij zijn het fundament van Canvas. De ideale wereld biedt dan weer een geheel andere kijk op de actualiteit.

Meer informatie over deze programma's is hier te vinden.